Hur man kan stoppa rädslan för att tala under mötena…

Det har visat sig att många människors största rädsla är inte döden, utan att tala offentligt…

Det brukar skämtas om att dessa människor hellre skulle ligga i kistan under en begravning, än att hålla minnestalet för församlingen.

Att behöva tala på möten är ofta en stor källa till oro för de som lider av panikanfall eller allmän ångest. Vissa oroar sig redan flera veckor eller månader före själv händelsen.

I dessa tillfällen handlar rädslan om att man är rädd att få ett panikanfall under själva talet. De som lider av ångest är rädda att bli handlingsförlamade och därmed oförmögna att avsluta det de håller på att säga. De föreställer sig att de flyr ut ur rummet och att de senare måste försöka förklara sin ovärdiga flykt genom fönstret för de människor som var på mötet.

Detta är annorlunda än det de flesta människor som är rädda för att tala på möten upplever. De flesta är nämligen rädda att få hjärnsläpp medan de talar, eller att de känner obehag med all den uppmärksamhet de får av sina jämnbördiga. Nerver är självklart ett problem för denna gruppen också, men de känner inte det hämmande hotet, panikanfallet, eftersom de troligen inte har upplevt det tidigare.

Hur ska en person med ångest klara av att tala på möten?

Det första steget man skall ta, är att acceptera att alla dessa bisarra och omvälvande känslor inte kommer att försvinna över en natt. Du ska faktiskt inte ens fokusera på att bli av med dom inför ditt nästa tal eller möte. När känslorna uppstår under ett tal eller möte ska du nämligen närma dig dom på ett annat sätt.

Du måste bygga upp självtilliten igen, till hur den brukade vara innan alla dessa känslor dök upp. Den här gången kommer du närma dig dem på ett unikt sätt, stärkt och myndigt så att du kan känna dig som ditt gamla jag igen.

Vissa säger att de flesta som är bra på att hålla tal ofta plågas av ångest när de ska tala, men de använder denna nervositet för att göra sitt tal bättre.

Du ska nu få veta exakt hur man gör detta!

Punk 1 (och detta är viktigt):

Vanliga friska personer kan uppleva en extrem variation av ångest och obehagliga känslor när de håller ett tal, men ändå inte vara i någon fara för att mista kontrollen eller att överhuvudtaget visa någon oro.

Oavsett hur hemskt det än blir, kommer du prata tills du är klar, även om det i utgångspunkten känns obehagligt att fortsätta.

Du kommer inte att bli handlingsförlamad.

Punkt 2

Det verkliga genombrottet sker när du är helt övertygad om att du inte är i fara, känslorna kommer då att passera. Genom att be om mer säger du:

“Jag inser att du (ångesten) inte är ett hot mot mig”

Det som gör det möjligt för panikanfall att komma gång på gång, är själva rädslan för rädslan i sig – rädslan för att det nästa ångestanfallet kommer att slå strumporna av dig och tanken att det bara var ren tur att du överlevde den senaste attacken oskadd.

Det är tilliten till dig själv som blir skadat av de tidigare ångestattackerna, eftersom de var så skrämmande. När du förstår att det inte finns något verkligt hot kan du reagera annorlunda på ångesten som uppstår medan du håller tal på möten.

Det är alltid en speciell vändpunkt när en människa går från allmän ångest och in i ett panikanfall. Vid tal inför församlingar sker denna vändpunkt när du tänker:

“Jag är inte kapabel att hantera detta inför dessa människor”

En bråkdels sekund av tvivel, leder till en adrenalinkick och extrem ångest kommer att skölja över dig. Om du däremot känner den begynnande ångesten och reagerar med omedelbar självsäkerhet på att detta inte är ett hot mot dig, kommer du bearbeta ångesten snabbt.

Detta nya tillvägagångssätt är ett mäktigt vapen eftersom det betyder att det är okej att känna sig rädd och ängslig när du talar. Du kan slappa av – när du känner ångesten går du bara vidare och låt vågorna av ångest gå genom kroppen och ut på andra sidan.

Eftersom folk ofta är riktigt oroliga före själv talet har börjat, kan de känna att de har redan svikit sig själva. Tja, nu kan du slappna av på den punkten, det är helt naturligt att känna obehag.

Ta till exempel den värsta av alla de känslorna du någon gång har upplevt i en liknande situation, oavsett om det var generell ångest eller att du tappar andan. Du kommer ha en automatisk reaktion som säger:

“FARA – Jag kommer att få en episod av ångest och jag kan verkligen inte låta det ske just nu”

Vid denna punkt reagerar de flesta på själva tanken och bekräftar för sig själva att det måste vara sant, eftersom de har alla dessa ovanliga känslor i sin kropp. Det är den tanken som skapar en cykel av ångest som ger en negativ inverkan på hela din presentationsteknik.

Så låt den första “Kära gud, inte nu” tanken passera, och följ omedelbart upp den med inställningen:

“Där är du, jag undrade just när du tänkte dyka upp, jag har väntat på dig. Förresten, jag är inte ett dugg hotad av de konstiga känslor som du skapar. Jag är helt trygg.”

I stället för att skjuta ner den emotionella energin och spänningen ner i magen, så låter du den helt enkelt passera.

Din kropp är i ett exalterat tillstånd, precis som det ska vara när man håller ett tal – så släpp lös den energin. Använd den energin i din presentation, istället för att låta den bilda en klump i magen.

Använd den till att utrycka dig med mer energi. På detta sätt drar du fördel av ångesten och använder den till att leverera ett bättre tal; du framstår som mer levande, energisk och närvarande.

När du märker att ångesten släpper taget som den alltid gör när du omfamnar den, fyrar du av en snabb tanke när du får en liten paus (som du säkert har i dina tal) och ber ångesten om lite “mer”. Du önskar fler intensiva känslor eftersom du är intresserad av dem och absolut inte hotad.

Det kan kanske verka som mycket att tänka på medan man talar till en publik, men det är det egentligen inte. Du skulle bli förvånad över hur många olika orelaterade tankar du har medan du talar. Detta synsätt handlar om att adoptera en ny hållning, med självtillit om saker som du kanske har sett som allvarliga hot fram till nu.

Om din dominerande rädsla för att tala inför publik är driven av en känsla av att vara fångad, så rekommenderas att du inkluderar några mentala övningar som kan förbereda dig till talen. Till exempel, i några föredrag har man möjlighet att vända uppmärksamheten ut i rummet, för att få feedback från publiken. Om det är möjligt, förbered dig mentalt för dessa tillfällen.

Det betyder inte att du måste använda dem, men människor i denna situation kan bli stärkt bara av att veta att dessa små möjligheter finns, där uppmärksamheten avleds, om än bara för ett litet ögonblick, och uppgiften kan därmed bli mindre skrämmande.

Det kan också vara något så enkelt som att låta folk presentera sig själva eller att öppna upp för frågor. Dessa omläggningar är inte alltid möjligt och beror helt på situationen, men allt du kan inkludera som gör att du känner dig mindre osäker, eller kan som kan ta fokus från dig, är värt ansträngningen.

Posted on
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.