Bra tips för att stoppa social ångest och rädsla för möten på jobbet…

Social ångest på arbetsplatsen kommer ofta i samband med mötesverksamhet där det förväntas att du ska tala inför andra…

social ångest

Här är några snabba tips för hur man bäst förbereder sig inför dessa möten.

Vanligtvis brukar dessa jobbmöten gå tillväga så att man sitter i en grupp och talar i tur och ordning.

Folk som har ångest för att tala inför publik (som är en del av att ha social ångest) gruvar sig ofta inför att det ska bli deras tur, och hoppas intensivt att något gudomligt ingripande skall ske som gör att de slipper tala.

Du kan stoppa social ångest på jobbet så här…

För att komma över rädslan för att tala på möten, föreslår Barry att du provar följande råd: Föreställ dig själv att du faktiskt gillar att prata. Innan du går till mötet säger du till dig själv:

“Jag ska ta varje chans att tala under mötet.”

Känn hur det bubblar i dig när du tänker på att tala. Innan mötet startar, sitt inte ensam, tyst, utan se till att prata med alla runt omkring dig. Ska du göra en kort presentation och känner dig orolig över tanken på att tala oavbrutet så pass länge, så kan du dela upp den genom att endera ställa frågor till publiken, eller låta dem ställa frågor till dig.

Det kan sätta fokus på gruppen och ta bort lite av pressen på dig. Om alla ska prata, så kan det vara lättast att vara först ut, men om det inte går, så kan du (om det passar sig) se till att ställa frågor till de andra som har avslutat sin presentation.

social ångest under möten

Hur du eliminerar social ångest dig under möten

Ge intryck av att vara väldigt intresserad och engagerad. Låt rummet känna att du verkligen önskar att tala och bli hörd. Att göra sig själv synlig på detta vis, brukar ta bort lite av pressen som annars kan uppstå om man sitter själv, tyst, i väntan på sin tur. Vänta inte på att det ska bli din tur, utan se till att det blir det.

Om du tar till dig detta råd, så kommer du inte känna samma nivå av press när det blir din tur att tala. Helt enkelt eftersom de flesta på mötet kommer vara van att höra dig tala, och du kommer därmed inte utsättas för den press det kan leda till när du ska höra din röst för första gången i rummet.

Alla är van vid att du talar, och du är van vid att tala till dem. Stora talare tar varje tillfälle i akt att tala och hålla presentationer. De älskar det. Tro det eller ej, men du kan öva upp dig till att bli sådan, och det börjar med att du föreställer dig att du verkligen vill ställa dig i fokus. Ta tillfällena i akt när de visar sig.

Träna hos Toastmaster eller liknande mötesverksamhet

Istället för att hålla igen och försöka undvika att tala inför grupper, jaga rätt på möjligheterna. Kanske du tänker, “Lysande, men hur ska jag kunna testa detta inför mitt nästa möte?” Hur är det med att du deltar i en Toastmasters grupp, och att du börjar där med en gång?

I Sverige hittar du Toastmasters flera platser, och detta är en god plats att börja din sociala ångest behandling. De kan hjälpa dig att eliminera rädslan för att tala i grupp. I flera städer i landet finns det också offentliga möten, kurser, diverse klubbar och liknande som alla kan ge dig anledning att tala inför grupper.

Det finns helt enkelt massor av platser där du kan träna dig för att bli kvitt din sociala ångest!

Posted on
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.