Hur man förhindrar pinsamma reaktioner och social ångest…

Skakande händer, rodnande, nervösa svettningar… För många är detta stora problem som man enkelt kan komma till rätta med…

Att delta i sociala sammanhang kan leda till fysiska reaktioner för många personer, vilket i stor grad kan leda till att man känner sig obekväm med andra.

social ångestReaktionerna många har är, rodnad, svettningar och skakande händer…

… olika reaktioner som inte är farliga på något vis.

Men om man fokuserar på dessa symptom kan man lätt börja undvika social kontakt…

… som i vissa fall kan bli så extremt att man slutar på jobbet.

Hur blir man av med skakande händer och social ångest?

Låt oss ta oss an skakande händer och se hur man kan lösa problemet. (Tillvägagångssättet kan appliceras på rodning och svettningar också)

Jag har pratat med massor av människor – allt från tandläkare till professionella atleter – som desperat har letat efter ett sätt att stoppa händerna från att skaka, när de är nervösa eller under stress. I olika situationer där karriären står i centrum.

Andra människor kan ofta uppleva skakande händer, till exempel när de ska signera ett dokument inför andra, eller när de ska betala i kassan.

Tricket för att bli av med problemet är att använda sig av den motsatta metoden än den de redan använder.

Till exempel, tänk på en tandläkare som börjar att skaka, så fort patienten sätter sig i stolen. Om han bara kan minns att han alltid har haft skakande händer i denna situationen, så kommer han få det även denna gång. Tandläkaren blir störd av sina skakande händer, och provar desperat att försöka sluta skaka genom att spänna musklerna i handen och armen. All stress och spänning kommer bara leda till att handen darrar ännu mer.

För att sluta skaka bör han istället tänka tvärtom. Istället för att försöka tvinga sin hand att sluta skaka, bör han ge den tillåtelse att göra det.

I själva verket bör tandläkaren uppmana den att skaka ännu mer. När man fullt ut accepterar skakningen och uppmuntrar till mer skakning så tar man bort pressen man försatt sig i, och därmed kommer skakningen att avta.

Ansträngningen som tandläkaren gjorde för att försöka stoppa skakningen skapade faktiskt bara mer press. Samma princip fungerar även på svettning och rodning.

Om tandläkaren inte brydde sig om vad andra tänker om hans skakande händer, så skulle problemet försvinna över en natt. Ingen av dessa reaktioner, skakningar, svettningar eller rodnad, är ett problem när man är ensam.

Den som inte kan signera dokument inför bankpersonal, klarar det utmärkt ensam. Problemet är direkt relaterat till hur folk tror att de blir uppfattade av andra.

Visualiseringsteknik för att stoppa social ångest och rodnad, skakning och svettningar…

Träna dig själv på att bry dig mindre om vad folk tänker om dig. För att klara av den sociala biten av detta så är visualisering ett bra verktyg. Varje natt när du ska sova, visualisera dig själv i en situation som normalt skulle orsaka en av dessa reaktioner som du försöker bli av med:

Den här gången ska du dock reagera på ett nytt sätt, tänk så här:

  • Min hand darrar, men jag kommer inte bli generad eller skämmas.
  • Mitt ansikte är rött och hett, men jag tappar inte fattningen.
  • Jag är kanske helt våt av svett, men jag bryr mig inte.

Du accepterar helt enkelt att du har fysiska reaktioner, och du låter det inte störa dig. Kanske kan du till och med vara öppen med dem. Hela situationen passerar utan att det stör dig.

Det kräver övning, men målet är att bli av med idén om social förnedring – och istället ersätta den med acceptans och möjligheten att inte tappa fattningen under stress.

Generellt är personer med social ångest alltför hårda mot sig själva. I de flesta fall uppfattar andra inte ens att man har något problem, och problemet sitter därför i ditt eget huvud, eftersom du själv förvränger verkligheten något.

För att lära dig mer om hur man skall ta sig an social ångest, så rekommenderar jag att du använder kursen som du hittar genom att klicka her.

Det kommer inte bara lära dig att hantera detta enkla problem, men kommer också hjälpa dig att minska din ångest som är förknippad med det.

Posted on
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.