Varför folk upplever bakslag under ångestbehandling…

Har du någon gång funderat på varför folk ofta upplever bakslag när de påbörjar en ångestbehandling?

ångestbehandling

Bakslag uppstår eftersom ditt motstånd mot ångesten och de situationer som gör att du känner dig obekväm, aktiverar en undvikande och beskyddande sida av din personlighet.

När du bestämmer dig för att tackla ditt ångestproblem direkt, vill den beskyddande sidan av din personlighet helst att du avstår.

Din beskyddande sida tycker nämligen inte om att ta chanser och känner sig tryggare när du inte själv försätter dig i situationer som gör dig ängslig.

Det är den delen av dig som säger:

“Låt oss hålla oss i vår komfortzon idag, vi är åtminstone säkra här”

Den delen av personligheten har ditt bästa i tankarna, men du vet innerst inne att ett liv skyddat från all motgång inte leder till lycka.

När du börjar din resa på ett liv utan panikångest, social ångest eller generell ångest…

… så känns allt nytt och det kan verka som om du beger dig in på okänt territorium. Men du kommer snabb att behärska de områden av ditt liv som varit orsaken till dina problem.

Din beskyddande sida sätter sig i baksätet och ser misstänksamt på medan du gör framsteg. Så efter en stund blir din beskyddande sida mer aktiv eftersom den är rädd för att ett bakslag väntar runt hörnet.

Du förstår, när du beger dig uppåt och framåt, blir din beskyddande sida rädd, och provar då att dra i bromsen. Detta skapar en konflikt och sätter igång känslor av ångest. Känslorna kan vara mycket intensiva och kan likna det du har upplevt tidigare, till exempel panik och generell oro – eller så kan det vara nya sensationer du aldrig tidigare upplevt.

Du kanske har haft det väldigt bra i en hel vecka, men plötsligt dyker din beskyddande sida upp och säger:

“Okej, bra jobbar. Vi är inte oroliga för yrsel längre, Bra! Men vad är det som ringer i örat?”

… Eller…

“Det låter som problem…. Dags att bli orolig.”

… och kanske ungefär så här:

“Inga panikattacker på en vecka. Bra! Men låt dig inte luras. Det betyder bara att ett riktigt stort anfall är på väg!”

Dessa tankar undergräver din självtillit och ångestbehandling…

Plötsligt känner du dig sårbar igen, och ångesten kan återvända eftersom självtilliten sjunker och du blir återigen besatt av hur du mår. Denna typ av reaktion är normal under behandling av ångest, och om du har upplevt ett bakslag nyligen då ska du nu få veta hur du bäst hanterar det.

1. Det första du måste komma ihåg är att bakslag kommer. Försök att aldrig låta bakslaget övertyga dig om att du inte gör framsteg. Ett bakslag betyder inte att all framgång du gjort har ödelagts. Generellt så är bakslag ofrånkomliga och du bör ha en accepterande inställning till dem.

2. Det andra du bör veta är att bakslag är en del av din tillfriskning. för att bli kvitt ångesten måste du jobba med den beskyddande sidan av din personlighet, och lära den att det inte finns något att frukta. När ett bakslag sker är det en indikation på att du nu måste använda dig av din nya kunskap och arbeta med din beskyddande sida som försöker att omintetgöra den förändring som pågår.

Du kan föreställa dig din beskyddande sida som ett litet barn som inte vill at du (som förälder) skal ta risker eller göra något utanför komfortzonen. Prata med den delen av dig själv. Försäkra den om att allt kommer gå bra och att det är nödvändigt för dig att arbeta dig igenom ångesten så att du kan uppleva mer frihet och lycka.

Bakslag kan kännas som ett stor steg bakåt, med de följs vanligtvis av snabb framgång på många nivåer om du bara arbetar med den beskyddande sidan av dig själv.

Det finns en möjlighet för dig att upprätta ett nytt samarbete med den beskyddande sidan och detta kan säkerställa tillfrisknandet. När du försäkrar din beskyddande sida om att du verkligen är trygg (och uppmuntrar den till att ta stegen med dig) får du full befogenhet till att avsluta ditt ångestproblem. Alla dina interna system drar i samma riktning, och det är ingen konflikt som hindrar dig.

Uthållighet kommer bära dig genom bakslag och försäkra dig om framgång…

Håll din självtillit intakt genom din ångestbehandling. Bygg upp dig själv genom erfarenheter, varje gång du lyckas.

Spela upp dina tidigare framgångar som en film i ditt huvud, om och om igen, varje kväll när du går och lägger dig. Alla panikanfall du har jobbat med. Alla episoder av ångest du känt i kroppen, men som du inte låtit dig överväldigas av.

Generell ångest (särskilt panikattacker) är förmodligen den mest skrämmande upplevelse en person kan genomgå. I de flesta tillfällen känner du att du har ett möte med döden själv. Det är ingen liten bragd att utföra i en annars vanlig vardag.

Var stolt över dina erfarenheter. Du är inte ett fegt offer, utan en överlevare av en skrämmande upplevelse, och mer därtill, du har sannolikt varit på jobbet eller hämtat barnen från skolan medan du fick en känsla av ångest. Ändå lyckades du fortsätta leva normalt. Visst kan det finnas hårresande ångestminnen i det förflutna som man helst av allt bara skulle glömma, men den känslan du bör bygga vidare på, är att du överlevde och du är här nu, redo för ännu en dag.

Samla en uppsjö av minnen, för de kommer vara din resurs för att hämta styrka. Skriv ned dem, för det förankrar dem väl och gör dem verkligare för dig. Läs dem regelbundet.

Se till att föra dagbok över de framgångar du gör. Till exempel, resor du gör som inte varit möjliga förr, och de speciella dagarna då du helt glömt att du någon gång har haft ångestproblem. Du måste ha koll på dina prestationer, eftersom det annars är enkelt för din beskyddande sida att underminera de stora framgångar du haft.

Självtillit, precis som rädsla, är smittsamt. Snart kommer du finna att det sprider sig till alla aspekter av ditt liv, och ger dig en livskvalitet som långt övergår den du hade under tiden med ångestproblem.

Försök att alltid fokusera på framgången du nått, så att den kan växa och bli ännu större.

Fortsätt med det. Vänd ett bakslag till en möjlighet för att släppa lös din självtillit. Oavsett vad som sker kan du hantera det. Oavsett hur kroppen känner, kan du överkomma din ångest och gå leende ur situationen.

Ett bakslag är en sårbar upplevelse, så var snäll mot dig själv. Du måste första att de kommer som ett resultat av att du bara försöker skydda dig själv. Så var din egen bästa vän. När du tar din beskyddande sida i handen och lär den att det finns inget att frukta, kommer du snabbt att uppleva en större känsla av frihet.

Återhämtning är inte en rak linjär process. Det hjälper om du inte försöker att mäta din framgång varje dag. Några dagar kommer vara bättre än andra. Det är bara så det är, så förlora inte motivationen om du har lyckats med något den ena dagen, för att sedan misslyckas nästa.

Håll ögonen på målet så kommer din uthållighet att ta dig dit…

Vad händer om min ångest kommer tillbaka?

Efter att en person har blivit kvitt sin ångest är det bara naturligt, till en viss grad, att frukta att ångesten kommer tillbaka. Kalla det för skuggan av rädsla. Det är en oro för att ångesten skall kunna komma tillbaka med full kraft och än en gång förstöra livet.

Ångest lämnar ett så starkt intryck på folk liv att det är normalt att ha sådana farhågor. Att befara att ångesten återkommer är vanligt när livet blir stressigt igen, och du är rädd för att extra stress kommer leda dig in i ett tillstånd av generell ångest. Om du känner denna typ av oro så ha tillit att allt kommer att bli bra.

Denna oro är bara en skugga av vad som har varit, och den är baserat på det förflutna – inte framtiden. Vanligtvis försvinner ångesten efter en dag eller två, och så glömmer du den igen. Påminn dig själv om att du har dina nya verktyg och utbildning. Känn tröst i det faktum att ångestbehandling och din nya kunskap snabbt kommer hjälpa dig att bli fri din ångest, om den skulle komma tillbaka.

Posted on
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.