Har modiga brandmän ångest? Finns det hopp för dig då?!

Ibland är det så att människor som inte har upplevt panikångest, dömer de som upplever ångest…

ångest

På utsidan är det svårt att förstå det som sker med dem som har panikångest, och man kan många gånger fundera på varför de är rädda för att göra de enklaste saker. Jag har noga studerat olika terapeuter och deras arbete med ångest.

Jag skulle vilja tala om mod i förhållande till panikångest och jag vill göra det genom en berättelse om terapeuten “Lasse”…

Har modiga brandmän ångest?

Lasse har själv tidigare kämpat med ångest. Och han kunde inte förstå hur han kunde gå från att vara en självsäker ung man, till att vara en som blev orolig i vanliga vardagliga situationer. Bara att ta sig från en plats till en annan fick en helt ny dimension, då han konstant försökte utvärdera möjligheten att få panikångest bara av att vara på en obekant plats.

Han måste tvinga sig själv att göra vanliga saker som att gå på bio eller köra bil i trafiken. Sådan ångest var ett hårt slag mot hans självförtroende, och som man kändes det väldigt illa att vara rädd för saker som trafik. Mycket av den manliga självsäkerheten kommer från att känna sig stark och modig.

Men där satt alltså en rädd Lasse i bilen på väg till banken!

Idag vet han bättre. Genom sin egen erfarenhet och genom arbetet med andra, vet han att panikångest inte har något med en persons mod att göra. Bland annat har hans arbete involverat behandling av folk i yrkesgrupper som brandmän, poliser och soldater. Alla beundrade för stort mod.

Några av dessa ville faktiskt hellre välja att springa in i en brinnande byggnad än att hållas vaken om natten med panikångest. Det kanske låter konstigt. Men när du tänker på det, så är det egentligen inte det. I en brinnande byggnad vet de hur de ska göra och hur de ska hantera situationen. Under ett panikanfall har de emellertid INTE kontroll och därmed känner de sig svaga.

Vad du måste tänka på är att panikångest och allmän ångest INTE har en korrelation till hur modig en människa är. Faktiskt har det INGENTING med världen runt omkring oss att göra. Det är nämligen ett problem som dyker upp under en intern kris.

Det är lätt att känna sig modig och orädd i den stora vida världen när du är trygg invändigt. Men när du känner att din inre frid förstörs av rädsla blir också självförtroendet skadat. Den fara du fruktar är intern. Din psykiska grundmur har blivit väldigt sårbar.

Det är här krisen uppstår. Dina tvivel om hur du ska hantera situationer skakar ditt självförtroende och det är just det rädslan byggs upp av. Ditt självförtroende upplever en kris, och sätter dig ur stånd att fundera på hur du ska kunna hantera stressen i olika situationer som kan uppstå. Oavsett, denna kris kan inte sätta ditt mod ur spel.

Folk med ångest är faktiskt de modigaste av alla!

  • De står upp varje dag och möter livet.
  • De reser sig efter varje tungt slag.
  • Efter varje utmaning.
  • Varje gång livet sätter dem på prov!

Detta är kanske inte något som skapar rubriker i media, men det räknas ändå som äkta hjältemod.

För ett otränat öga kanske det ser ut som en smal sak att besöka kyrkan, gå på bio, köra i trafiken eller handla i butiker. Men för de som har ångest kan en sådan erfarenhet upplevas som en stor bragd, speciellt om de har försökt och misslyckats många gånger förr.

De Goda Nyheterna Om Ångest…

Detta mod blir belönat.

När en människa har vunnit över sina ångestproblem, så utvecklar de en inre styrka som andra aldrig kommer att få. Du förstår, oavsett hur många modiga saker du gjort i världen, om du inte har blivit ifrågasatt från djupt inom dig själv, så kommer du aldrig få möjligheten att utveckla denna inre styrka.

Detta är den dolda möjlighet som ångesten ger dig. Att du faktiskt blir en starkare människa än du redan är. Detta är den gåva du får efter att ha segrat över alla de utmaningar som ångesten givit dig. Det gör inget om du inte har kommit till denna punkten än. Resan är unik för alla, så mät inte din egen process mot andras.

Det enda som räknas är att du håller ut. Det kommer att säkra din framgång. Läs detta detta också och börja idag!

Posted on
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.