Agorafobi behandling som fungerar och kan användas i vardagen…

Agorafobi är en fobi förknippad med panikattacker. Denna fobi handlar om rädsla för öppna platser eller rädsla för att vara på offentliga platser med mycket folk, som till exempel köpcentrum.

agorafobi

Detta är en rädsla som är kopplad till att lämna sin trygga komfortzon, till exempel hemmet.

På grund av känslan av sårbarhet , kan folk med agorafobi lida av panikångest i dessa “öppna” situationer. Faktum är att många av de som kämpar med ständiga panikanfall också upplever olika grader av agorafobi. Några har en mild rädsla av att få panikanfall utanför hemmet. Andra kan vara så pass allvarliga att de inte törst lämna hemmet över huvudtaget, ens för att till exempel tömma brevlådan.

Tänk om panikanfallet skulle komma…?

Tanken bakom agorafobi är oftast att om ett panikanfall skulle inträffa, vem kommer då att se efter mig, vem kommer att ge mig den hjälpen jag behöver? Sårbarheten växer ur en känsla av att när människor med agorafobi drabbas av ångest, så är de plötsligt helt okapabla att ta hand om sig själva, och utlämnas därmed helt till barmhärtigeten hos de människor de är i närheten av.

I sitt mest extrema fall kan agorafobi och panikångest leda till situationer där folk inte lämnar sitt hus på många år. Likväl är detta inte på något sätt en hopplös situation och den allra första åtgärden är att arbete på komfortzonen. För att göra det helt klart, när man talar om komfortzon så menar man här den zon där personen tror att den inte kommer få panikanfall, eller i all fall inte särskilt ofta.

Där komfort finns, där vill personen tillbringa mer och mer tid. Ångestens komfortzon är en myt, som matas av dina egna tankar. Sinnet har utvecklat ett tankemönster som säger att vara i komfortzonen är den säkraste platsen för att undvika agorafobi och panikattacker. Om agorafobi är något du lever med, så fundera på varför ditt sinne tycker att vissa platser är trygga, medan andra inte är det.

Dessa orsaker sträcker sig från att vara nära hemtelefonen eller folk du litar på, till att vilja ha lugna välbekanta omgivningar omkring dig. I verkligheten finns det inget som heter “komfortzon” när det gäller ångest. Panikanfall är inte livshotande, och därför spelar det ingen roll om man sitter hemma eller om man sitter under stjärnorna på en öde ö.

Panikattacker på en öde ö?

Naturligtvis kommer ditt sinne tala om för dig att en öde ö är en löjeväckande plats att vara på, där finns inget sjukhus, ingen medicin, ingen läkare, ingen trygghet.

Du måste lära dig av dina tidigare panikanfall. Är du inte fortfarande här, i livet, även efter alla dessa panikattacker där du var övertygad om att du skulle dö?

Det har kanske funnits tillfällen när du har blivit körd till sjukhus och fått medicin för att få dig lugn igen, men tror du verkligen att du inte skulle vara här om det inte var för medicinerna?

Om samma anfall hade skett på den öde ön hade det också gått över, även om du hade varit helt ensam.

Ja, när det gäller tillstånd som behöver behandling såsom astma, diabetes , och en drös andra tillstånd, så kan det vara ett stort plus att ha medicinsk assistans i närheten. Men ingen doktor i hela världen kommer tala om för dig att det finns speciella komfortzoner som agorafobikerna kan vara trygg i.

Ångest behandlingskurer på nätet är effektivt för agorafobi

En bra online ångest program handlar om att hitta lösningar och att se igenom de myter som ligger till grund för att bygga de fängelser som komfortzoner är. Målet är att göra det möjligt för dig att återgå till ett rikare och meningsfyllt liv, att övervinna agorafobin och panikanfallen.

Har människor runt dig svårt att förstå varför en tur till affären kan vara ett så stort problem? Du får förlåta dem och försöka att inte bli för upprört på deras brist på förståelse. Om din partner eller familjemedlem inte har haft liknande ångestproblem, kan den personen ha svårt att förstå eller ha empati för vad du genomgår.

Du har antagligen blivit släpad ur huset flera gången mot din vilja. Detta kan leda till osämja och bråk, något som blir upprörande för dig då det kan få dig att känna dig ännu mindre förstådd av dina nära. Men folk runt agorafobikern gör ofta sitt bästa. Om du kan se att deras intentioner var väl menade (om än missriktad), så kan du kanske försöka se situationen från deras sida, och kanske kunna lugna ner en eventuell konflikt.

En sak kan vi nog vara eniga om, det är att den enda personen som kan få dig ur det agorabiska tankemönstret, är du själv. Det är dina tankar, och bara du kan ändra på det mönstret. Att handskas med agorafobi och panikanfall är en långsam process i början, men när resultaten visar sig kommer det bara gå snabbare och snabbare.

Till slut kommer du till den punk där du inte kan förstå hur att gå ur huset kunde vara skrämmande alls!

Klicka här: behandling av agorafobi och panikattacker

Posted on

One thought on “Agorafobi behandling som fungerar och kan användas i vardagen…

  1. Jag förstår inte den här texten. Den känns spretig och har en oklar argumentation. Den hjälpte inte mig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.